Kraljevsko mleveno meso

Zašto kraljevsko? Zato što sa njim možete toliko toga. Uvek kupim/odmrznem veću količinu, pa napravim više jela. I onda smo mirni više dana. Lazanje, špagete bolonjeze, ćufte u paradajz sosu, ćufte u lisnatom testu, pitu sa mesom, faširane šnicle, musaku običnu sa krompiru ili neku sa povrćem. Prvo jelo koje sam u životu napravila bila musaka sa krompirom i to mi je recept diktirala baka preko telefona. Možda je to razlog zašto volim mleveno meso toliko.

Idealan mi je mix mlevenih mesa, pogotovo kad imam veću količinu pa volim da napravim odnos 40% svinjetine, 40% junetine i 20% konjetine. Najbolja kombinacija. Ali ako nemam ovaj mix onda pravim odnos 50/50 svinjetina i junetina. Radila sam svašta i sa mlevenim pilećim, a sad po radnjama ima da se nadje i mleveno ćureće. Jedva čekam da ga isprobam.

Sama priprema mesa mora da ima minimum tri vrste luka, bez toga ni ne počinjem. Neko ne voli. Uglavnom stavljam crni luk, praziluk, mladi luk (kad ga ima) i beli luk (uglavnom sušeni, ne volim da ga čistim). Kad smo kod lukova, ljubičasti volim da stavim na meso u rernu, daje baš zanimljiv ukus.

Kad je reč o prženju, koristim groždjano ulje i to što manje moguće. Imam tefalove tiganje koji zahtevaju mnogo malo ulja, jer se ne lepe.

Dinstanje mesa. Na zagrejano ulje stavim sve vrsta luka, pržim ih dok ne postanu staklasti i tek onda dodajem meso. Njega usitnjavam dok se prži što više moguće. Bitno je mešanje pogotovo kada izadje sva voda iz mesa i dinstam ga dok voda ne ispari. Tek onda  dodajem so i začine (biber, aleva paprika, još malo belog luka u prahu). Volim mix začina koji ne sadrže šećer, njih je baš teško naći jer uglavnom svi sadrže. (pisaću uskoro o namirnicama, pa ću biti detaljnija oko začina koje gde nalazim). Nakon soli i začina, će izaći još malo vode iz mesa i kada i ona ispari (oko 10 min) meso je gotovo. Sa takvim mesom sada možete šta god želite. Voda je isparila tako da sad musaka ili lazanja neće biti vodene.

Kada pravim ćufte ili faširane šnicle isto stavljam više vrsta luka i kada umesim celu smesu, mnogo mi je ukusnije ako sve to vratim u frižider na par sati. Onda se sve namirnice lepo sjedine.

Ćufte u lisnatom testu i ćufte u sosu od paradajza