Džem od bobičastog voća, bez šećera sa čija semenom

Bobičasto voće sam do sad čuvala zamrznuto i koristila za kolače, torte, smutije. Ali sam od ćerke uglavnom dobijala da je peče jezik od maline (jer malina je ipak najsladja čim se ubere, ukoliko se zamrzne postaje kisela. Džemove volim ali mi se digne kosa na glavi od tone belog šećera koji se u njih stavlja i činjenice da se kuvaju po sat ipo vremena, što znači da se apsolutno sve zdravo u njima tako ubije. Ideja mi je bila da napravim džem, kamufliram kiselo a opet da bude zdravo i da se voćka iskoristi najbolje.
Onda sam čula za čija seme. Mala, sitno puno svačega (al ništa zdravije od semenja koje se mogu naći na našem podneblju) ali ipak ima jednu savršenu sposobnost da pokupi vodu oko sebe. Tako nastaju oni čija pudinzi. Za slatko sam izabrala med, jer je zdrav i on će pomoći da se džem ne pokvari, malo limuna i isto bitno vrlo način zatvaranja tegle.

Isprobala sam sa više vrsta bobičastog voća: malina, crna malina, kupina, crna ribizla, aronija, šumska jagoda. Jedino sam bežala od ribizle jer je ona užasno kisela i ne bi mogla da je neutrališem.

Količinu i vrstu voća ostavljam vama na izbor. Količina meda ide po ukusu, otprilike na onaj veliki lonac od 10 L ide minimum jedna tegla meda, pa probajte da li vam je dovoljno slatko, ako nije stavite i dve tegle u zavisnosti koliko je kiselo voće, a na tu količinu ide 300 gr čija semena i recimo pola limuna.
Za sebe sam pravila džem samo od maline, limuna i čija semena. Dovoljno mi je bilo seme da mi ublaži kiselinu malina. Ako imate insulinsku rezistenciju ili dijabetes tipa II ovo je idealan džem za vas.
Probala sam uspešno i mandarine na istu foru. za madarine ide manje meda i pazite se one bele kožice jer je gorka, pa je lepo skinite.

Sastojci:
-bobičasto voće
-med
-čija seme
-limun svež, a može i onaj gotov limunov sok

Priprema:
Stavite sveže, odrmznuto ili polu odmrznuto voće u lonac na vatru. Ono će splasnuti, pa možete do vrha da punite lonac. Dok se zagreva, izgenjčite ga presom za pire krompir. Možete sve izgnječiti a možete i ostaviti neke voćkice cele. Izaći će mnogo vode iz voća. Prvo će da peni na vrhu, mešajte a kad krene da bubnji voda merite 5 minuta, ne mora više. Sipajte čija seme, količina ide da vam zagusti ali ne skroz, jer će vodu da popije seme. Kuvajte još par minuta, pa sklonite sa vatre i dodajte med. Dobro promešajte i probajte da li vam je dovoljno slatko.
Punjenje je vrlo bitno. Punite u čiste, suve tegle koje imaju dobre poklopce. Punite odmah posle sipanja meda dok je vrelo, do samog vrha tegle, dobro zatvorite. Uzmite teglu u krpu jer je vrela da možete baš dobro da stegnete. Okrenite teglu naopačke i prekrijte tamnom krpom ili stavite u mrak gde nema svetla. Okrećite tegle nazad tek kad se skroz ohlade. Ja ih ostavljam i 24 sata tako okrenute. Bitno je da je ovaj način dovoljan da džem u teglama traje mesecima.
Dole su fotografije koje čija seme sam korstila, kako izgleda voće u različitim stadijumima pripremanja.

Uživajte!