Mušlje na buzaru

Recept dobijen od Dubrovčanke i ne menjam ga već godinama. Zove se još „na crveno“ jer ide paradajz, postoji opcija „na belo“ tad ide samo belo vino. U gradu je naravno teško doći do svežih mušlji koje su još uvek u školjci, mada u novom Merkatoru sam ih vidjala i po pijacama. Od već očišćenih mušlji možete praviti rižoto. (to ću sledeće napisati) Ovo jelo se jede samo uz hleb, eventualno salatu. Ide 2 kg mušlji „na čoveka“ ako je samo to na meniu. 🙂
Ceo proces ide, odlazim u Boki „u mušlje“ gde ih kupujem od prodavca, koji ih je tu noć izvadio iz mora. I grubo očistio, metalnom četkom i ubacio u veliki bubanj, kao veš mašinu. Naravno kod kuće, morate ih dodatno očistiti nožićem, od morske trave i još dobro oprati u slatkoj vodi. 1 kg košta 2 evra, ne dajte se nasamariti.

Sastojci:
-5 kg mušlji
-3,4 čena belog luka
-2 glavice crnog luka
-2 kašike prezli
-2 sveža paradajza (ili po ukusu)
-konzerva seckanog pelata
-malo belog vina (100 ml)
-biber
-peršun

Priprema:
Pravljenje sosa. U tiganju udinstajte luk, pa dodajte prezle pa svež i paradajz iz konzerve. Kad se sve lepo udinsta dodajte vino, biber i peršun. Biće gusto.
Na pola gotovog sosa, stavite mušlje u širok a plitak lonac, dodajte malo vode (iz školjki će izaći dosta morske vode kad se budu otvorile) poklopite i stavite na vrelu ringlu. Kada se sve školjke otvore, procedite vodu koju su pustile u sutnoj cediljki, jer može da bude neki kamenčić ili trava, sačuvajte vodu. Pa malo dobijene vode, 2-3 kutlače dodajte u sos, da ne bude mnogo gust. Voda je naravno slana, jer je moska i dovoljna da jelo bude slano. Ne preterujte sa vodom morskom da vam ne bude preslano (probajte sos). Ceo sos sipajte preko mušlji, u onom velikom loncu i dobro promašejte.
Na stolu vam trebaju, duboki tanjiri, šerpa sa mušljama i kutlača, velika plastična vangla za odlaganje praznih školjki i hleb. Preporučujem da jedete prstima i da umačete hleb u u buzaru. Belo vino savršeno ide uz njih.

Uživajte!