Rižoto od mušalja (morskih plodova)

Znam da je pravilno Rižoto od mušlji, ali dole gde ga često pravim a i gde sam naučila da ga pravim kažu „Rižoto od mušalja“ pa i ja tako. Ove crne školjke zovu svakako (dagnje, pizdice). Ovaj recept može i za morske plodove uopšteno da se koristi i za lignje, samo što kod lignji, jer one puste dosta vode (prskaju) pa je malo duža priprema, dok ta voda ne uzavri. Možete staviti crnu boju (sipinu boju), ona daje jači ukus i naravno, crnu boju rižota, a i ne morate. Kod nas uglavnom ima zamrznutih morskih plodova, nije ukus kao kad je sveže al ko voli, ne smeta mu mnogo. Ukoliko ne volite kiselo, nemojte staviti ni vino ni lumun. A mladi luk, ako imate, baš da poseban šmek jelu i nama koji ne živimo na primorju je onda poznatiji ukus.

Sastojci:
-300 gr mušalja
-maslinovo ulje
-glavica crnog luka
-2 čena belog
-može i mladi luk, ona zelena pera idu idealno
-malo vina (ko voli)
-limun, jedna kašika soka (ko voli)
-paradajz (svež ili pelat u konzervi) (ponovo ko voli)
-so
-beli biber
-sipinu boju (vrlo malo, kap dve iz kesice)
-malo tomatina
-šolja pirinča

Priprema:
Prvo pristavimo pirinač. Na ovaj način biće ukusan i kad se ohladi. Uključite ringlu na najjače. Na vrelo maslinovo ulje u šerpu, stavite punu veliku šolju pirinča. Pržite i mešajte dok ne bude staklast. Tada nalijte dve šolje (značu dupla mera) vrele vode, sipajte začine u vodu, poklopite i ugasite ringlu. Za dvadesetak minuta će biti gotov.
U tiganju (najbolje voku) na maslinovom ulju prodinstajte lukove, pa dodajte mušlje (ako su zaledjene, nek se malo odlede), malo vina, limun, paradajz, so, začine i boju. (Ako stavljate polu zaledjene morske plodove, prvo luk pa njih, pa pustite da uvri voda, pa onda dodajte ostalo) Kuvajte da omekša i da uvri voda, koje su namirnice pustile pa dodajte malo tomatina. Treba da bude gusto. Kada je pirinač gotov, dodajte ga u smesu. Verovatno nećete staviti sav pirinač, videćete po količini koju ste dobili. Služite uz sezonsku salatu i belo vino.
(prvo su fotke rižota sa svežim mušljama a onda sa zaledjenih morskim plodovima))

Uživajte!