Džem od mandarina, bez šećera sa čija semenom

Mandarine moraju da se kuvaju po sat ipo da bi se sva voda ukuvala, ali šta vam onda zdravo ostane u tim mandarinama. Tako da je čija seme idealno rešenje, jer ono ima sposobnost da pokupi višak vode i tako vas spasi od prekuvavanja. Najbolje je staviti med ili steviu ili možda bez ikakvog šećera. Probala sam meni se i tako svidja. A za one sa insulinskom rezistencijom ili dijabetesom tipa II to je najbolja opcija. Morate obratiti pažnju na košpice kao i na onu belu kožicu koja daje gorčinu, tako da pažljivo i detaljno ogulite mandarinu. Vrlo bitna stvar je sipanje u tegle i zatvaranje, da bi se džem održao. Jer nema klasičnog konzervansa.

Sastojci:
-mandarine
-čija seme
-med
-limun, a može i onaj gotov sok od limuna

Priprema:
Ogulite mandarine i stavite u veću šerpu na vatru. Sameljite ih štapnim mikserom. Pustiće dosta vode. Na 2/3 punog lonca od 10 L, potrebno je oko 200 gr čija semena a meda po ukusu, pola tegle otprilike. Zavisi od količine i same kiselosti mandarina.
Prvo će da peni na vrhu, mešajte a kad krene da bubnji voda merite 5 minuta, ne mora više. Sipajte čija seme, količina ide da vam zagusti ali ne skroz, jer će vodu da popije seme. Kuvajte još par minuta, pa sklonite sa vatre i dodajte med. Dobro promešajte i probajte da li vam je dovoljno slatko.
Punjenje je vrlo bitno. Punite u čiste, suve tegle koje imaju dobre poklopce. Punite odmah posle sipanja meda dok je vrelo, do samog vrha tegle, dobro zatvorite. Uzmite teglu u krpu jer je vrela da možete baš dobro da stegnete. Okrenite teglu naopačke i prekrijte tamnom krpom ili stavite u mrak gde nema svetla. Okrećite tegle nazad tek kad se skroz ohlade. Ja ih ostavljam i 24 sata tako okrenute. Bitno je da je ovaj način dovoljan da džem u teglama traje mesecima.
Dole su fotografije koje čija seme sam korstila, kako izgleda voće u različitim stadijumima pripremanja.

Uživajte!