Pileći giros iz rerne

Giros a možete ga zvati i kebab, kako vam volja. Recept sam videla na fejsu kod nekih stranaca i odmah dobila želju da ga probam. Jer zanimljivo izgleda a daje mašti na volju, da stavljajte šta god poželite u tortilje pored pečene piletine.

Sastojci za giros:
-jedne ipo pileće grudi
-500 ml grčkog jogurta (može i običan samo da je gušći)
-začini (mix začina, aleva paprika, peršun, so biber)
-štapići za ražnjiće (3 komada )
-2 ljubičasta luka, veća (može i običan)
-1 paradajz
-tortilje i šta sve planirate u njih da stavite (majonez, kečap, paradajz, zelenu salatu, pomfrit…)

Priprema:
Isecite na šnicle pileće belo, na dva ili tri dela zavisi od debljine. Pa u jednu posudu pomešajte jogurt sa začinima i prelijte meso, razmuljajte sve i prekrijte posudu providnom folijom pa u frižider na par sati a naravno najbolje je na celu noć.
Prvo sam celu ovu konstrukciju stavila na papir za pečenje i pleh i ako sam stavila čak tri štapića, padalo mi je. Probajte možda vi uspete iz prve. Onda sam ga ipak prebacila u usku posudu (ima sve dole na slikama) i nije mi se mrdao dok se pekao.
Očistite cvenili luk pa ga isecite na 2/3, onaj veći deo položite na papir i u njega po sredini zabodite štapić i to onim zaokruženim delo, da bi lakše meso navlačili sa šiljatim delom. Onda redjajte marinirane pileće šnicle naizmenično, da nigde nema prostora sa strane. Kada ste sve stavili, uzmite i prekrijte meso ostatkom marinade ako vam je ostala. Na vrh zabodite paradajz, zaboden na pola i dobro ga pritisnite na meso. Onaj drugi crveni luk, presecite na pola i gurnite sa obe strane konstrukcije pa kroz meso i njih zabodite još po jedan štapić za svaki slučaj.
Pecite na 220 C (ako imate ventilator onda na 200 C), 55-60 minuta.
Kada je meso gotovo, secite ga kako vam drago i redjajte ga u tortilje ili može i samo uz salatu, kako vam drago. Biće aplauz ako celu tu konstrukciju stavite na sto pa pred ukućanima/gostima ga sečete. 🙂

Uživajte!