Supa od škarpine

Recept sam dobila od jedne stare Dubrovčanke. Pravila ga mnogo puta ali sam ga malo izmenila i približila ukusima na koje smo mi navikli. Škarpina je idealna riba jer je meso sočno, nema onaj pravi ukus ribe, lako se skuva i kalorična je, tako da niste brzo gladni nakon nje. Sa druge strane meso škarpine je neutralno pa ga možete mešati sa raznim ukusima. Napisaću i originalni recept i moj malo promenjen.

Sastojci za supu:
-2 škarpine (koristim dve jer jednu ostavim u supi a sa drugom napravim riblju salatu), ali možete i samo sa jednom
-1 glavica crnog luka
-2,3 čena belog luka
-peršun
-biber u zrnu
-maslinovo ulje
-1 paradajz
-majčina dušica
-lovorov list, vrlo malo
-pirinač
u orginal ide još i:
-par kapi limuna
-malo sirćeta
-malo belog vina

Priprema:
U široku šerpu stavljati sastojke. Prvo ribu (ako je ona zamrznuta samo je odmrznite i stavite je tako) kojoj su očišćene iznutrice i odsečena glava, pa sve ostalo preko, luk presecite po sredini pa odvojte krugove. Sipajte vode preko taman toliko da prekrije sve sastojke, poklopite. Riba se kuva baš brzo, nakon što prokuva oko 20 minuta. Kada je gotovo procedite je cediljkom, pa stavite ribu negde na podlogu, da se što pre ohladi da je lakše očistite.
Riba se vrlo lako čisti ima velike i čvrste kosti, skinite i svu krljušt. Jednu ribu vraćam očišćenu u supu, iscepkam meso i pre posluženja stavljam u supu skuvan pirinač, kašika po porciji. Supu sam ovakvu davala deci i rado su jela.

Pirinač:
U manju šerpicu stavim groždjano ulje (ili koje već koristite), kada se zagreje stavim npr. šolju pirinča i pržim ga dok ne postane staklast. kada dostigne tu boju, sipam u šerpu dve šolje vrele vode iz slavine, začine preko (so, biber, mix začina), poklopim i ugasim ringlu. Pirinač je gotov za 20-tak minuta.

Riblja salata:
Onu drugu škarpinu pomešam sa pirinčem ili testeninom i sa sezonskim povrćem. Mašti na volju 🙂
Sa škarpinom može i rižoto, onda je dosta začinjenije nego ova salata ali to pišem nekom drugom prilikom.
Uživajte