Lazanja bez sira i špagete bolonjeze

U Portugalu sam probala lazanju do duše sa bakalarom u kojoj nije bilo sira, već su stavili od gore prezle i neutralnu pavlaku, pa sir ili kačkavalj zaista nije potreban. Samo je u stvari sa njim lazanja kaloričnija. Ubacila sam dva recepta kao jedan, jer kada dinstam meso, volim da je veća količina, pa mi je dovoljna za dva jela. Na kraju teksta naći ćete link ka tekstu „Kraljevsko mleveno meso“, gde sam detaljnije objasnila koja mesa koristim.

Sastojci za dinstanje mlevenog mesa:
-oko 1 kg mlevenog mesa (pola svinjetine, pola junetine ili vidite dole u linku malo bolji mix sa konjetinom)
-2 veće ili 3 manje glavice crnog luka
-1 praziluk
-beli luk (dva, tri čena belog ili beli luk u prahu)
-so
-mix zaćina
-biber
-malo aleve paprike

Sastojci za lazanju:
-kore za lazanju
(koristim i sveže i one suve iz kutije, sama priprema se ne menja bilo koje da odaberete)
-500 ml neutralne pavlake (može i ona sa 10% masti)
-250 ml soka ili sosa od paradajiza
-prezle

Sastojci za špagete:
-sos od paradajiza ili svež paradajz ili domaći sok od paradajiza
Ako dobro pripremite meso preko možete staviti bilo koju opciju
-špagete

Priprema mesa
Na zagrejano ulje stavim sve vrsta luka, pržim ih dok ne postanu staklasti i tek onda dodajem meso. Njega usitnjavam dok se prži što više moguće. Bitno je mešanje pogotovo kada izadje sva voda iz mesa i dinstam ga dok voda ne ispari. Tek onda  dodajem so i začine (biber, aleva paprika, mix začina, još malo belog luka u prahu). Volim mix začina koji ne sadrže šećer, njih je baš teško naći jer uglavnom svi sadrže. (pisaću uskoro o namirnicama, pa ću biti detaljnija oko začina koje gde nalazim). Nakon soli i začina, će izaći još malo vode iz mesa i kada i ona ispari (oko 10 min) meso je gotovo. Sa takvim mesom sada možete šta god želite. Voda je isparila tako da ni špagete ni lazanja neće biti vodene.

Priprema lazanje:
Za manju posudu 20×15 cm, ispadne 6 parčadi. Dovoljno je oko pola kilograma mlevenog mesa i količina gore navedenih sastojaka. Možete i veći pleh al onda povećajte količinu ostalih namirnica.
Nebitno je da li ste izabrali sveže ili suve lazanje, redjamo ih bez prethodnog kuvanja ili pripreme. Stavljamo na dno lazanju, da lepo prekije. Ako su suve slobodno ih lomite za oblik koji vam je potreban. Preko prvo stavljajte meso, biće 4 nivoa pa možete da podelite meso na 4 dela da vam bude jednaka količina izmedju svake lazanje. Onda prelivamo paradajz, onako pošaramo po mesu pa onda i neutralnu pavlaku. Stavite preko vrlo malo soli ili zaćina pa onda malo izmuljajte da se sastojci sjedine. Tako radite na svakoj lazanji koju ste stavili. I sad najbitnije, na poslednju lazanju ide samo neutralna pavlaka (vidite da ne bude krcata posuda da ne pokipi u rerni) i preko pospite prezle izdašno.
Stavite je u već zagrejanu rernu na 170C (150C ako imate ventilator) i pecite pola sata. Može da se jede i topla i hladna uz neku salatu. Prezle joj daju baš zanimljiv šmek.

Priprema špageta:
Preko mlevenog mesa posuti sok od paradajiza ili seckani paradajz, kuvati oko pola sata. Pred kraj možete dodati začine po ukusu. I naravno skuvajte špagete.

Uživajte!

Kraljevsko mleveno meso