„Sarmice od zelja ili blitve“ bez uvijanja

Cilj je da za što kraće vreme napravim što ukusnije jelo, to jest ubrzam dobro znan recept bez da mu promenim ukus. Tako sam došla na ideju da pravim sarmice od zelja ili blitve, bez da ih uvijam i time uštedim vreme. Slično pravim i sarmu, al to ću drugom prilikom zapisati.
Koristim zamrznutu ili svežu blitvu ili zelje ili miks jednog i drugog, može i spanać. Što zdravije to bolje. Koji god da je zeleniš stavim u vrelu vodu na par minuta da ga potparim, pa procedim. Koristim neutralnu pavlaku sa manjim procentom masnoće ali možete i jogurt. Ključ je u dobro pripremljenom mlevenom mesu. https://probalasam.com/kraljevsko-mleveno-meso/
Količina zavisi od veličine činije, koristim vatrostalnu staklenu ili keramičku.

Sastojci:
-dva zamrznuta pakovanja zeleniša u briketima (blitva, zelje ili spanać)
-pola kilograma mesa (najbolje pola pola, svinjsko, juneće)
-začini (so, biber, miks začina)
-pola kg crnog luka
-oko 750 ml neutralne pavlake, bitno je da se prekrije sve
-2-3 kašike pirinča
Možete sve ovo da smanjite za pola

Priprema:
Potparite zeleniš, procedite ga dobro pritiskanjem kašikom o cediljku.
Izdinstajte meso na luku, tako da sva voda ispari, stavite začine. Dodajte pirinač a i ne morate ako ne volite da mešate ugljene hidrate i proteine u istom obroku. U posudu za rernu redjajte zeleniš, rukom ga razvlačite da prekrijete dno. Stavite meso preko pa ponovo ostatak zeleniša. Sipajte neutralnu pavlaku preko, da prekrije sve, možete od gore izmućeno jaje. Ukus isti kao da su sarmice uvijene, a mnogo brže spremljene.
Pecite u rerni oko 45 min na 180 C.

Uživajte!